Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Постна погача за здраве

Постна погача за здраве

Постна погача за здраве
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Погача за здраве, подходяща по време на пости"

Необходими Продукти

  • тесто
  • брашно - около 850 г
  • газирана вода - 500 мл
  • мая - 30 г прясна
  • сол - 1 1/2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • още
  • олио - 50 мл за намазване
  • сусам - 1 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете 100 мл от газираната вода и разтворете в нея маята и захарта.

Пресейте брашното, прибавете към него солта и разбъркайте.

Оформете кладенче и прибавете сместа с маята.

Покрийте съда с кърпа и оставете да престои 10 на минути. Това време ще е достатъчно маята да се активира.

След това прибавете останалата газирана вода, която трябва да е със стайна температура, олиото и оцета.

От посочените продукти замесете меко, гладко и еластично тесто, което на лепне.

Поставете тестото в купа и го покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.

Времето за втасване ще зависи от температурата в помещението.

След като това стане премесете тестото за кратко, за да изкарате въздуха от него и го разделете на три равни части.

Всяка част разтопете върху набрашнена повърхност в правоъгълна форма с дебелина около 0. 3 см.

Намажете кората с олио и навийте на руло.

Края на рулото притиснете с пръсти по цялата дължина, за да не се отваря при печене.

Направете разрези с остър нож, потопен в брашно без да стигате до края.

След това вземете дървено шишче и притиснете в средата на всяко парче.

Намажете тава с диаметър 30-32 см с олио и поставете първото руло в центъра на тавата.

Направете същото и с останалите две части тесто, като тях ги подредете около центъра.

Покрийте погачата с фолио и оставете отново да втаса за още 30 минути.

След това намажете внимателно с олио, с помощта на силиконова четка и поръсете със сусам.

Сложете постната питка да се пече в загрята на 180 градуса фурна първоначално само на долен реотан за 10 минути. След това включете и горния реотан на фурната и допечете питката още 30 минути.

За да остане мека, покрийте погачата с памучна кърпа, след като я извадите от фурната.

Добър апетит и бъдете здрави!

Постната погача за здраве е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесна пита
18.11.2022 07:38
1