Начин на приготвяне
Активирайте маята в 100 мл топло мляко, захарта и 2 с.л. брашно. Отделете двата жълтъка, прибавете 1 ч.л. прясно мляко и няколко капки олио, дръпнете настрана докато питката втасва, след което ще я намажете.
Пресейте брашното и солта, направете кладенче и сипете млечната смес и маята. Замесете хубаво гладко тесто, оставете да втаса, след което разделете на 2 еднакви части. От тях разточете 2 кори, всяка намажете с масло и навийте на 2 отделни рула.
Разточете още две елипсовидни кори, които на всяка направете разрези по средата и оплетете. Едната оплетена кора поставете върху едното руло. С другата кора по същия начин, тези две рула са основата на питката.
Разточете още три малки обли кори, намажете с масло без последната и разрежете на 8 триъгълника, всеки разрежете по средата и промушете отдолу нагоре, листенцата поставете по средата на питката.
От останалото тесто разточете голяма кора, намажете с масло и навийте на руло, нарежете на малки рулца и подредете по края на тавата.
В центъра на питката просто сложете едно рулце, оставете питката да втаса след което я намажете хубаво с разбитите жълтъци, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 160 градуса до златисто.
Коментари