Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка и хлебчета цветенца от едно тесто

Питка и хлебчета цветенца от едно тесто

Питка и хлебчета цветенца от едно тесто
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
7 / 8
24/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Нека трапезата се превърне в китна градина - даваме ви рецепта за вкусни хлебни цветенца"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 100 мл за маята
  • прясно мляко - 300 мл
  • маргарин - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • семена - микс
  • сирене - 50 г
  • магданоз - 5 стръка
  • брашно - 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладката вода със захарта и малко брашно на кашичка. Оставя се да бухне, сипва се в пресято брашно, чукват се яйцата, като се отделя един жълтък за намазване и с останалите продукти се замесва еластично тесто.

Оставя се на топло да втаса докато удвои обема си. Отделя се 1/3 част за хлебчета с плънка от натрошеното сирене и нарязан ситно магданоз. Останалото е за питката.

Разделя се на 4 малки и една по-голяма топка тесто. Първата се разточва с диаметъра на тавата, в която ще печем, и се поставя на дъното. Второто топче е за средата. Голямата топка се разделя на четири.

Всяко се разточва на кръгла кора и се намазват с олио, наредени една върху друга без последната. Нарязват се на 8 триъгълника от край до край и в средата се прави прорез. Връхчето се промушва през разреза и се изтегля, а краищата се събират и нареждат около топчето в центъра.

Третото тесто е за оформяне на топчета между листенцата, а последното се разточва и се изрязват листа и цветенца. Втасва още 20 минути, намазва се с разбит жълтък и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 170 градуса около 35-40 минути.

Изважда се намазваме с масло и покриваме с кърпа. Хлебчетата се оформят от топче тесто, сплесква се на питка, в средата поставяме плънка, оформя се отново топче с притисната част надолу и се сплесква с длан.

Нарязва се на 8 и всяка част се обръща нагоре с разреза. Печем наредени в тава, намазани с жълтък и поръсени със семена за 20 минути. Весели празници на всички!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
благодаря много ,това е целта да е вкусно и красиво
24.04.2016 17:59
Биляна Владова
Биляна Владова
и питката, и хлебчетата са много красиви. 100% са и вкусни
24.04.2016 13:04
1
Мария Кунева
Мария Кунева
Страхотни
24.04.2016 10:39
1
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Много са красиви и апетитни!
24.04.2016 10:20
1