Начин на приготвяне
Започнах с идеята да приготвя домашен бейк ролс с риган.
Още при първата тава се отказах да продължа и така се получи тази вкусна пълнена питка.
В хладка вода се натрошава маята, добавяме лъжичка захар и се разбърква с 3 с.л. типово брашно. Оставяме да се активира, докато се образуват отгоре мехурчета.
Смесваме в тава 1 ч.ч. брашно от спелта (то е без глутен) и типово брашно.
Оформя се кладенче и сипваме маята, кисело мляко, олио, яйце, сол и 2 ч.л. риган. Разбърква се, замесваме средно меко тесто.
Оставяме да втаса на топло, покрито с кърпа. Отделя се 1/3 тесто и се премесва. Разточва се тънка кора, защото се надуват домашните бейк ролс.
С чаша се изрязва кръгче 6 см, а в средата изрязваме кръгче с по-малък диаметър, ползвах накрайник за пош.
Нареждат се върху хартия за печене. Фурната е загрята на 180°C, печем до златисто и изваждаме.
С тези тънки кръгчета щях да пека до вечерта, та затова разточих останалото тесто на голям кръг и с чаша диаметър 7.5-8 см се изрязват големи кръгчета.
В купа се смесва натрошено сирене, настърган кашкавал, яйцето и 1 ч.л. риган.
В тава върху хартия се поставя в средата чаша да издържа на температурата във фурната.
Всяко кръгче се намазва с малка част от плънката и нареждаме в кръг, като се застъпват едно с друго като геврек.
Оставям да си почине тестото за 15 минути, намазва се с 1 разбит жълтък с 1 с.л. олио и поръсваме още малко риган.
Печем питката в загрята фурна 180°C до готовност - за 25 минути е готова.
Изважда се пълнената питка и може да хапнем за вечеря!
Вкусотии от едно тесто :))