Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пълнена питка и бейк ролс от едно тесто

Пълнена питка и бейк ролс от едно тесто

Пълнена питка и бейк ролс от едно тесто
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
21/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Това не сте си го и представяли - пълнена питка и домашен бейк ролс"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл хладка
  • мая - 20 г
  • захар - 1 ч л
  • кисело мляко - 1 с л
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно от спелта - 1 ч.ч.
  • типово брашно - 2 или 3 ч.ч.
  • плънка
  • риган
  • сирене - 200 г натрошено
  • кашкавал - 50 г настърган
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнах с идеята да приготвя домашен бейк ролс с риган.

Още при първата тава се отказах да продължа и така се получи тази вкусна пълнена питка.

В хладка вода се натрошава маята, добавяме лъжичка захар и се разбърква с 3 с.л. типово брашно. Оставяме да се активира, докато се образуват отгоре мехурчета.

Смесваме в тава 1 ч.ч. брашно от спелта (то е без глутен) и типово брашно.

Оформя се кладенче и сипваме маята, кисело мляко, олио, яйце, сол и 2 ч.л. риган. Разбърква се, замесваме средно меко тесто.

Оставяме да втаса на топло, покрито с кърпа. Отделя се 1/3 тесто и се премесва. Разточва се тънка кора, защото се надуват домашните бейк ролс.

С чаша се изрязва кръгче 6 см, а в средата изрязваме кръгче с по-малък диаметър, ползвах накрайник за пош.

Нареждат се върху хартия за печене. Фурната е загрята на 180°C, печем до златисто и изваждаме.

С тези тънки кръгчета щях да пека до вечерта, та затова разточих останалото тесто на голям кръг и с чаша диаметър 7.5-8 см се изрязват големи кръгчета.

В купа се смесва натрошено сирене, настърган кашкавал, яйцето и 1 ч.л. риган.

В тава върху хартия се поставя в средата чаша да издържа на температурата във фурната.

Всяко кръгче се намазва с малка част от плънката и нареждаме в кръг, като се застъпват едно с друго като геврек.

Оставям да си почине тестото за 15 минути, намазва се с 1 разбит жълтък с 1 с.л. олио и поръсваме още малко риган.

Печем питката в загрята фурна 180°C до готовност - за 25 минути е готова.

Изважда се пълнената питка и може да хапнем за вечеря!

Вкусотии от едно тесто :))

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: