Начин на приготвяне
В купа се смесват солта, захарта, сухата мая и предварително пресятото брашно. Продуктите се размесват и по средата се прави кладенче, в което се чуква едно цяло яйце и се добавя само белтъка на второто.
Жълтъкът остава за намазване. В кладенчето се изсипва и киселото мляко с размесената в него лъжичка сода и оцет. Замесва се меко тесто. Ако е необходимо се прибавя още брашно. Замесеното тесто се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса докато удвои обема си.
Кренвиршите се разрязват на две половинки, а двете половинки на още две по дължина. Втасалото тесто се разделя на толкова равни късчета, колкото закуски искаме да приготвим.
Аз го разделих първоначално на две половини. Едната половината тесто разделих на осем топчета, от които приготвих кренвиршки. От всяко топче се оформя фитил, който се увива около кренвирша.
От другата половина оформих осем лентички които посипах с натрошено сирене и ги завих като охлювче.
Оформените закуски се подреждат в тава застлана с хартия за печене, след което се намазват с разбития жълтък от второто яйце.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна.Така от едно тесто ми се получиха два вида пухкави закуски.