Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Дроб сарма»Агнешка дроб сарма със заливка

Агнешка дроб сарма със заливка

Валентин МирановВалентин Миранов
Помощник Готвач
44259281
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Какво ще кажете за една вкусна дроб сарма, която по-бързо свършва, отколкото се приготвя. Затова пък резултатът е винаги отличен!"

Необходими Продукти

  • агнешки комплект - 1 кг (черен дроб, бял дроб и сърце)
  • ориз - 200 г
  • зелен лук - 500 г
  • лук - 1 глава средно голяма
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 3 с.л.
  • магданоз - 1 с.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • брашно - 3 с.л.
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера сваряваме агнешкия дроб и сърцето. Черния дроб го накисваме за около 5 минути в гореща вода, след което го вадим и режем на малки кубчета или парчета.

Щом белият дроб и сърцето са готови, ги изваждаме от бульона и ги оставяме да изстинат. Щом изстинат ги нарязваме по-същия начин при черния дроб.

В голям тиган или тенджера нарязваме лука на кубчета, добавяме олиото и го запържваме, след което добавяме ориза при него за около 2-3 минути, след което добавяме нарязания на дребно зелен лук, подправките и около 200 мл от бульона, в който се е варил белият дроб и сърцето. Запържваме малко, след което добавяме дреболиите.

Щом се позапържат, изсипваме всичко в тава и добавяме останалия бульон, който трябва да е около 800 мл, ако няма толкова, наливаме гореща вода. Печем в силна фурна, като от време на време с дървена лъжица бъркаме.

През това време си правим заливката. В купа чупим яйцата и с вилица ги разбъркваме хубаво, след което добавяме брашното и бъркаме до получаването на гладка смес.

Добавяме киселото мляко и двете щипки сол, разбъркваме отново.

Щом дроб сармата е готова я изваждаме и заливаме със заливката, и я слагаме отново във фурната, но я запичаме само отгоре до зачервяване.

Агнешката дроб сарма със заливка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Единствено джоджен се слага! Нищо друго като подправка! Иначе е "манджа с праз" :)
30.05.2024 12:13
Анонимен
Анонимен
Джоджен задължително!
17.05.2024 21:26
1
Анонимен
Анонимен
ехееее магданоз и чубрица ; ) някой картоф може ли ? :)
15.02.2022 17:56
2
1