Начин на приготвяне
Пресейте брашното, направете кладенче и сложете сол, яйцата, меко масло нарязано на кубчета, оцет, меда и сухата мая. Започнете да замесвате тесто, като постепенно добавяте от топлата вода.
Месете до получаване на гладко и еластично тесто, ако е необходимо може да добавите още малко вода или брашно. Покрийте тестото с влажна кърпа и оставете да втаса за час на топло.
Вземете кръгла тава с диаметър 32 см и я намажете с малко олио. Оформете по желание, в случая аз разделих тестото на 4-ри равни части. Първата част разточих на кръгла кора с дебелина 0.5 см. С помощта на чашка отрязах кръгове и направих розички. За две розички са ви необходими 4-ри тестени кръгчета, които поставете едно до друго, като леко ги застъпите.
Навийте ги на руло и срежете по средата. Така се получават две розички. Изрезките от тестото замесвах пак и разточвах пак, докато се оползотвори цялото.
Тези розички наредете в средата на тавата. С втората част направих нещо като листенца като разточих на правоъгълник и отрязах триъгълници.
На всеки в средата направих лек разрез. През този разрез вмъкнах тясната дълга част от триъгълника и я издърпах да мине през разреза. Така оформени наредих отстрани на розичките. Третата част разточих на кора, навих на руло и нарязах на фитили с дължина 5 см.
Всеки фитил разрязах по средата без да стигам до единия му край и усуках двете получени части, след което в края им отново съединих. Така оформени ги поставих около стените на тавата. От последната част тесто оформих няколко топченца и малко розички, които поставих в празните места в тавата.
Оставих да втаса покрита с фолио за още 30 минути и намазах с разбит жълтък. Както и да я оформите, изпечете питката във фурна на 170 градуса за около 50мин.
Коментари