Начин на приготвяне
Размразената мая слагаме в купичка с 2 с.л. захар, добавяме половината топло прясно мляко и малко брашно, разбъркваме. Щом се получи кашичка покриваме и оставяме да се надигне двойно. В купа, където ще си замесим тестото, разбъркваме яйцата, като отделяме единия белтък, добавяме захарта и половината разтопено масло.
Разбъркваме хубаво след добавянето на всеки продукт. Ванилиите и само жълтата част на кората от лимона също добавяме сега. След като захарта се е разтопила и маята се е увеличила двойно, я добавяме към яйчната смес. Разбъркваме.
Малко по малко добавяме и пресятото брашно, замесваме меко тесто. След като тестото вече е оформено, намазняваме си ръцете с останалото разтопено масло и започваме да добавяме мазнината отвън. Месим докато се поеме от тестото. Оставяме на втаса покрито и на топло.
След втасването премесваме още веднъж и втасва повторно. След второто втасване оформяме козунака, сплитаме по желание намазваме с отделения белтък, поръсваме обилно със захар и оставяме на топло да втаса, докато си утрои обема. Печем в загрята фурна на 160 градуса, до суха клечка.