Начин на приготвяне
Замесването на тестото може да стане и на ръка, но аз предпочитам домашната пекарна. Всички продукти се поставят във ваничката, като се спазва правилото първо течните, после сухите. Естествено, ако ползвате жива мая, ще я разбиете предварително в част от затопленото мляко (не повече от 30 градуса).
Аз използвам програмата за тесто, която при мен е час и половина. В края на програмата може тестото да не е напълно втасало - изчакайте удвояването на обема му!
Готовото тесто изсипете върху предварително намаслен плот. Разделете на три равни части. От всяка част направете три или четири пръчки с дебелината на кренвирш, дължината трябва да не е по-голяма от дължината на формичката ви.
Всяка пръчка пресуквате като фитил, ако ще слагате ядки, сега е моментът. От получените фитили (които са важни за получаването на прословутите конци) сплитате козунака с три или четири плитки. Не бързайте, има време за всичко.
Полученият козунак поставяте във формата за печене, аз ползвам хартия за печене. Направете по същия начин и другите два козунака и оставете да втасат втори път на стайна температура (не във фурната). Идва тънкият момент с печенето.
Когато козунаците са почти удвоили обема си, когато тестото е меко, но не лепне, включете фурната на 50 градуса, намажете козунака с яйцето, разбито с 50 мл олио, поръсете със захар (първото количество захар попива в яйцето, но следващото остава кристално).
Поставете готовите козунаци във фурната за 15-20 минути (фурната си е на 50 градуса), когато видимо набъбнат увеличете градусите на 180, печете така до получаването на златиста коричка и покрийте с алуминиево фолио.
След още 30-35 минути сте готови, фолиото предотвратява по-нататъчното запичане на повърхността, ако искате козунакът да е по-препечен махнете фолиото и печете до видът, който ви харесва. Леко недопеченият козунак е по-ароматен, по-препеченият е по-хрупкав и по-траен.
Вкусният пухкав домашен козунак е готов.
Коментари
1.Козунак със заквасена сметана и какаова плънка.
2. Моят козунак Руска плитка.
3. Козунак с Маскарпоне.
Сърдечен поздрав! Мари14
Стафидите напоени в ром са задължителни за този вид сладкиш и всички други добавки са пожелание, като локум и др. Аромати, като ром, портокалова, лимонова кора няма никакви, освен ванилия и то на прах.
Печенето - на 180 градуса е много и при тези градуси би трябвало отгоре да се получи изгаряне , а от вътре да е суров.
Имам претенции за приготвяне на този вид сладкиш и го доказвам с публикуваните си рецепти и снимки.
Не бих приготвила тази рецепта.