Начин на приготвяне
В гореща вода слагам стафидите да се накиснат. Загряваме млякото на котлона, за да е топло, не горещо. Изрязвам само жълтата част от кората на лимон, нарязвам на дребни лентички. Яйцата трябва да са със стайна температура (аз ги изваждам от вечерта).
Маята захранваме със захар 2 с.л., добавяме топлото прясно мляко, малко брашно и разбъркваме да се получи кашичка, оставяме да втаса на топло. В купа разбъркваме яйцата, отделяме единия белтък за намазване. Добавяме захарта и 3-4 с.л. олио, и коричките. Разбъркваме хубаво. Брашното смесваме с ванилията.
Замесваме меко тесто. Намазняваме си ръцете с олиото и продължаваме да месим, после леко набрашняваме и месенето продължава, редуваме олио, брашно, като внимаваме с брашното.
Омесеното тесто покриваме и оставяме да втаса на топло. Премесваме още веднъж и повторно втасва, но за по-кратко време. Тестото разделяме на толкова броя топчета, с колкото фитила ще плетем.
Всяко топче оформяме на дълъг фитил, леко сплескваме по средата слагаме отцедените стафиди и парченца локум. Прищипваме двата края на фитила, така че пълнежът да остане вътре скрит. Усукваме като въже. Така правим всички топчета.
Сплитаме козунака и намазваме с белтъка, който отделихме в началото, поръсваме с захар. Оставяме да втаса. Печем в началото на ниски градуси и постепенно увеличаваме температурата. Изпечения козунак покривам с чиста кърпа.