Начин на приготвяне
Разтворете маята във топлата вода, добавете захарта и посипете с малко брашно. Оставете на топличко да втаса за 10 мин.
В купа сипете брашното и солта. Добавете маята и замесете меко и еластично тесто.
Намажете тестото със зехтин и го оставете да втаса (да удвои размера си) или го направете от предната вечер и го поставете в плик в хладилника на хладно да втаса за през нощта.
При готовност набрашнете повърхността, на която ще работите, и разточете тестото на тънък правоъгълен лист. Намажете с лютеницата и поръсете с бекона и кашкавал.
Навийте тестото на стегнато руло. Нарежете рулото на охлювчета дебели около 2 см.
Подредете ги в тава застлана с хартия за печене. Оставете ги половин час да втасат или във фурната на слаба температура за по-бързо. Изпечете охлювчетата за 20-25 минути в загрята предварително фурна на 180 градуса.
Рецептата за тестото е адаптирана от Йоли.
Закуската охлювчета с плънка е много вкусна.
Коментари