Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Охлювчета»Тиквени охлювчета с какаова плънка

Тиквени охлювчета с какаова плънка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k16k18k12
Тиквени охлювчета с какаова плънка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
26/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Пухкави и супер ароматни охлювчета, които имат страхотна коричка"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • тиква - 200 г сварена
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 70 г на стайна температура
  • олио - 1 с.л.+ за намазняване на ръцете
  • кисело мляко - 120 г
  • захар - 90 г
  • мая - 25 г жива
  • лимонов сок - 15 мл
  • ванилия - 2 прахчета, 4 г
  • брашно - 630 г, тип 500
  • сол - 1/2 ч.л.
  • царевично брашно - за поръсване на плота, фино (може и обикновено пшенично брашно)
  • За плънка
  • масло - 70 г на стайна температура
  • тиква - 50 г сварена и пюрирана
  • захар - 90 г (бяла или кафява)
  • какао - 2 с.л., натурално
  • ванилия - 1 прахче, 2 г
  • бадемово брашно - 2 - 3 с.л.
  • индийско орехче - 2 щипки
  • Още
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото пюрирайте сварената тиква и ако е гореща, оставете да изстине до телесна температура.

В купата на миксер разбийте яйцата, захарта, млякото, ванилията, лимоновия сок, лъжица-две олио и тиквеното пюре. Аз добавих и малко от водата от варенето на тиквата и после се наложи да сложа малко повече брашно от указаното количество.

Добавете брашното и натрошената прясна мая и замесете с кухнеския робот с приставки за тесто, тъй като в началото ще е доста лепкаво. Не е нужно да активирате предварително маята, защото така или иначе тестото ще премине през две ферментации.

Когато се обединят съставките, започнете да пускате мекото масло - парченце по парченце, докато се усвои всичкото. 3-4 минути интензивно месене с уреда са достатъчни. Ако тестото е много меко, поръсете с още брашно.

Покрийте купата и оставете да втаса за около 1 час.

След като е готово, прехвърлете на набрашнен плот (с царевично или обикновено брашно), оформете на топка и оставвте пак да почине докато приготвите плънката.

За нея просто смесете гладко пасираната сварена тиква, мекото масло, какаото, ванилията, захарта, индийско орехче и бадемово брашно. Трябва да се получи консистенция на течен шоколад.

Разточете топката тесто на гилям правоъгълник, намажете със какаово- тиквената смес и завийте на руло. Докато работите с тестото си намазнявайте ръцете, за да не ви лепне.

Нарежете рулото на колелца и ги подреждайте в две тави покрити с хартия за печене, оставяйки разстояние между всяко охлювче.

Покрийте охлювчетата с чиста кухненска кърпа и оставете да бухнат за 30-40 минути.

Печете в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 15 минути или до апетитен загар.

Готовите тиквени охлювчета с какаова плънка поръсете с пудра захар.

* Най-хубави са на същия ден от изпичането - пухкави, супер ароматни, със страхотна коричка.

На другия ден пак са прекрасни, но просто коричката е омекнала, тъй като обикновено се съхраняват в затворен съд или торбичка, които леко спарват тестото.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Страхотни
27.10.2022 02:16
1