Начин на приготвяне
За тестото пюрирайте сварената тиква и ако е гореща, оставете да изстине до телесна температура.
В купата на миксер разбийте яйцата, захарта, млякото, ванилията, лимоновия сок, лъжица-две олио и тиквеното пюре. Аз добавих и малко от водата от варенето на тиквата и после се наложи да сложа малко повече брашно от указаното количество.
Добавете брашното и натрошената прясна мая и замесете с кухнеския робот с приставки за тесто, тъй като в началото ще е доста лепкаво. Не е нужно да активирате предварително маята, защото така или иначе тестото ще премине през две ферментации.
Когато се обединят съставките, започнете да пускате мекото масло - парченце по парченце, докато се усвои всичкото. 3-4 минути интензивно месене с уреда са достатъчни. Ако тестото е много меко, поръсете с още брашно.
Покрийте купата и оставете да втаса за около 1 час.
След като е готово, прехвърлете на набрашнен плот (с царевично или обикновено брашно), оформете на топка и оставвте пак да почине докато приготвите плънката.
За нея просто смесете гладко пасираната сварена тиква, мекото масло, какаото, ванилията, захарта, индийско орехче и бадемово брашно. Трябва да се получи консистенция на течен шоколад.
Разточете топката тесто на гилям правоъгълник, намажете със какаово- тиквената смес и завийте на руло. Докато работите с тестото си намазнявайте ръцете, за да не ви лепне.
Нарежете рулото на колелца и ги подреждайте в две тави покрити с хартия за печене, оставяйки разстояние между всяко охлювче.
Покрийте охлювчетата с чиста кухненска кърпа и оставете да бухнат за 30-40 минути.
Печете в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 15 минути или до апетитен загар.
Готовите тиквени охлювчета с какаова плънка поръсете с пудра захар.
* Най-хубави са на същия ден от изпичането - пухкави, супер ароматни, със страхотна коричка.
На другия ден пак са прекрасни, но просто коричката е омекнала, тъй като обикновено се съхраняват в затворен съд или торбичка, които леко спарват тестото.
Добър апетит!
Коментари