Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Ароматни домашни козунаци

Ароматни домашни козунаци

Ароматни домашни козунаци
Снимка: Веселина Константинова
1 / 8
13/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10
"Колкото по-близо е Великден, в толкова повече домове се усеща ароматът на тези Домашни козунаци, а ние даваме и рецептата за тях"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр. + 1 бр. за намазване
  • захар - 250 г + за поръсване
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 100 г
  • мас - 100 г
  • мая - 1 1/2 п. суха (15 г)
  • прясно мляко - 250 мл
  • стафиди
  • смокини - сушени
  • портокалови корички
  • лимонови корички
  • кайсии - сушени
  • захар - 1 п. с ром (10 г)
  • ликьор - 2 с.л. Ambrosia
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в прясно топло мляко. Добавете 2 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да втаса. Разтопете маслото и маста.

Разбийте яйцата /трябва да са на стайна температура/ заедно със захарта в дълбока купа.

Добавете млякото с маята, лимоновите корички /настъргани/ и пакетчето ароматна захар.

Добавете част от пресятото брашно и малко от мазнината и разбъркайте.

Работете така, като добавяте по малко брашно и малко от мазнината до получаването на меко тесто /не прекалявайте с брашното, нека тестото да остане меко, почти лепкаво/.

След като сте измесили мазнината, покрийте купата с фолио, а отгоре с кърпа. Оставете на топло тестото, за да втаса и да удвои обема си за няколко часа.

Разделете тесто на на 6 топки. Разтеглете всяка топка на фитил, а фитила разстелете.

По средата на всяко разтеглено парче сложете от стафидите /предварително накиснати в ликьора/, нарязани парченца от сушените плодове и портокаловите корички /предварително сварени и отцедени, като сте сменили 2-3 водата/.

Навийте на руло и оплетете два козунака по ваше желание /всеки козунак е от по 3 рула/.

Сложете козунаците в подходящи тавички, предварително застлани с домакинска хартия.

Намажете козунаците с разбит белтък или жълтък /аз намазах единият с жълтък, а другият с белтък/. Сложете парченца сушени плодове и поръсете с кристална захар.

Оставете козунаците отново да втасат и да удвоят обема си.

Печете първоначално в по-слаба фурна. Постепенно увеличете градусите и изпечете до златисто.

Ако започнат да почерняват отгоре, покрийте с домакинска хартия.

Ароматните домашни козунаци са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Този път се получи страхотно!
01.05.2016 11:39
1
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Много изкушаваща коричка ,страхотен е браво !
01.05.2016 11:27
1