Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с мед и орехи

Козунак с мед и орехи

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9812k2
Козунак с мед и орехи
Снимка: Наталия Петрова
1 / 4
02/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Само за майстори - вижте как да направите майсторски козунак с мед и орехи"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • брашно - около 1 кг
  • орехи - 100 г смлени или накълцани
  • мед - 5 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • масло - 1 с.л.
  • олио - за формата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд сипваме леко затоплена млякото и в него разтваряме маята. След като маята е напълно разтворена, добавяме яйцата и разбъркваме, след това последователно захарта, солта, олиото, оцета, маслото (разбъркваме с лъжица, докато се разтвори захарта) и след това постепенно добавяме брашно и омесваме много меко тесто.

Покриваме купата с тестото с фолио и оставяме да втаса за около 40-50 мин. След като тестото е готово, в малка купа смесваме меда, орехите и канелата и разбъркваме хубаво. Изваждаме тестото от купата, разделяме го на две равни части и всяка една от тях разточваме на не много тънка кора.

Мажем едната кората със сместа (мед, масло, орехи, канела) и отгоре слагаме другата кора, навиваме корите на руло и с остър нож разцепваме рулото по дължина (единия край оставяме не отрязан напълно), след това хващаме двете отрязани парчета и ги навиваме едно с друго.

Така навития козунак внимателно поставяме в намазана с олио кексова форма и оставяме да втаса повторно. След като козунакът е изпълнил формата, го слагаме в студена фурна и включваме фурната на 180 градуса за 10 мин., след което увеличаваме за 15-20 минути на 200 градуса или до готовност.

След като козунакът е готов, го изваждаме и покриваме с кърпа, като поизстине, го мажем с мед и поръсваме с кристална захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря! При първия удобен момент ще я пробвам.
02.05.2016 14:26
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много добре изглежда, предполагам и вкусен а не е ли малко мазнината.
02.05.2016 14:03
1
Покажи всички подкоментари
Диана
Диана
Ehaaa,strahoten e
02.05.2016 13:24
1
Покажи всички подкоментари