Начин на приготвяне
В дълбок съд сипваме леко затоплена млякото и в него разтваряме маята. След като маята е напълно разтворена, добавяме яйцата и разбъркваме, след това последователно захарта, солта, олиото, оцета, маслото (разбъркваме с лъжица, докато се разтвори захарта) и след това постепенно добавяме брашно и омесваме много меко тесто.
Покриваме купата с тестото с фолио и оставяме да втаса за около 40-50 мин. След като тестото е готово, в малка купа смесваме меда, орехите и канелата и разбъркваме хубаво. Изваждаме тестото от купата, разделяме го на две равни части и всяка една от тях разточваме на не много тънка кора.
Мажем едната кората със сместа (мед, масло, орехи, канела) и отгоре слагаме другата кора, навиваме корите на руло и с остър нож разцепваме рулото по дължина (единия край оставяме не отрязан напълно), след това хващаме двете отрязани парчета и ги навиваме едно с друго.
Така навития козунак внимателно поставяме в намазана с олио кексова форма и оставяме да втаса повторно. След като козунакът е изпълнил формата, го слагаме в студена фурна и включваме фурната на 180 градуса за 10 мин., след което увеличаваме за 15-20 минути на 200 градуса или до готовност.
След като козунакът е готов, го изваждаме и покриваме с кърпа, като поизстине, го мажем с мед и поръсваме с кристална захар.
Коментари