Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Ароматен козунак с локум

Ароматен козунак с локум

Потребител#167180Потребител#167180
Готвач
2782k3591
Ароматен козунак с локум
Снимка: Марияна
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
3
"Традицията повелява да се приготви вкусен козунак, а пък ние добавяме и малко локум, за да я подсладим"

Необходими Продукти

  • мая - 40 г
  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 240 г
  • олио - 220 мл
  • ванилия - 5 бр.
  • лимонова кора - от 2 лимона
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • брашно - 1.500 - 1.700 кг
  • локум - 3 - 4 кутийки цветен
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • вода - 5 - 7 с.л. захарен сироп
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Захранваме маята с 2 с.л. захар, разбъркваме, добавяме 100 мл. топло мляко, разбъркваме. Добавяме и брашно 4-6 с.л. докато стане на кашичка. Покриваме и оставяме да шупне.

В купа смесваме яйцата, захарта разбъркваме много добре, добавяме коричките от лимоните и портокала (използваме само оцветената част) ванилиите, останалото топло прясно мляко и на няколко пъти добавяме от олиото по малко и на тънка струйка, докато остане около 100 мл, което ще вкараме отвън.

Добавяме по малко брашно и замесваме тестото за ароматните козунаци. Щом тестото е поело достатъчно брашно, добавяме останалата мазнина отвън.

Покриваме и оставяме да втаса на топло (може и във фурната на около 40-50 градуса, зависи от печка). След втасването, разделям тестото на 3 равни части. От тях ще оформим 3 козунака с плетка според желанието и възможностите ни. Оставяме да втасва на топло.

Печем в началото на ниска температура като постепенно увеличаваме до 160 градуса. От захарта и водата варим гъст захарен сироп. След като се изпекат козунаците, намазваме със захарния сироп и поръсваме със захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: