Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля до 37 градуса и в него се натрошава маята. Слага се лъжичка захар, разбърква се и се оставя да шупне.
Яйцата се разбиват леко с вилица заедно със захарта.
Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. В него се сипват маслото (полуразтопено) и олиото, шупналата мая, яйцата, ванилията, капачка ром и цитрусовите кори, настъргани много фино.
Замесва се тесто с помощта на миксер с подходящите приставки или кухненски робот.
Ако се меси на ръка, мазнината се добавя постепенно в процеса, както и се поръсва по малко брашно, тъй като тестото е доста лепнещо в началото.
С уред ще ви е по-лесно да измесите, след 4-5 минути ще имате разкошно, меко, но почти нелепнещо козуначено тесто.
Оставете го за 2 часа в намазнена купа, покрита със стреч фолио.
Премесва се втасалото тесто за 1-2 минути и пак се оставя да почине, този път за кратко - 10 минути.
Разделя се на 10-12 равни части и от всяка малка част се оформят по три фитила, които се сплитат на плитчици. Така ще получите кифлички-плитки като малки козуначета. В тях може да вплетете и стафиди, ако обичате.
Подреждат се кифличките в две тави, покрити с хартия за печене, с разстояние между тях.
Оставят се да втасат отново, докато бухнат добре. Тавата се завива с прозрачно фолио, за да не изсъхват отгоре. Времето за втасване ще зависи от толината в помещението, имайте предвид, че козуначеното тесто изисква повече търпение.
Козуначените кифлички се намазват с разбит с малко мляко жълтък и поръсват обилно със захар, навлажнена с ром.
Пекат се на 170°C в предварително загрята фурна до златист загар.
Да ви е сладко с тези сполучливи козуначени кифлички.