Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с шоколад и лешници

Козунак с шоколад и лешници

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5152
Козунак с шоколад и лешници
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Колкото по-подробна е рецептата, толкова по-вкусен е козунакът, опитайте, ако не вярвате"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • мая - 8 г суха
  • прясно мляко - 180 мл топло
  • яйцa - 1 бр. + 1 жълтък
  • сол - щипка
  • брашно - 375 г бяло
  • масло - 115 г много меко
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • за плънката
  • черен шоколад - 200 г
  • захар - 80 г
  • масло - 50 г
  • портокалова кора - настъргана, може лимон, лайм, мандарина (по ваш вкус)
  • за топинга
  • плънка - 1/2 от готовата плънка
  • ядки - 50 г сурови по ваш вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на тестото: Смесете затопленото прясно мляко с маята и 1 щипка захар и оставете сместа да шупне. Разбийте захарта с жълтъка и яйцето, добавете вече шупналата мая.

В подходяща купа смесете солта с брашното и направете по средата кладенче, изсипете вътре млечната смес. Бъркайте всичко с дървена лъжица до получаването на лепкаво тесто. Малко по малко започнете да прибавяте маслото, като месите до пълното усвояване и чак тогава добавяйте следващата порция масло.

Прибавете и няколко супени лъжици олио. Сложете замесеното тесто в предварително намаслен съд, покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса около 2 часа.

Приготвяне на плънката: Натрошете шоколада, смесете с маслото, захарта и портокаловата кора. Разбийте до получаването на ароматна смес с едри парчета шоколад.

Приготвяне на топинга: Натрошете лешниците на едро и ги смесете с половината от вече приготвената плънка.

Втасалото тесто се изсипва върху добре набрашнен плот и се омесва няколко пъти. Разточете го на правоъгълник и вътре разпределете плънката. Завийте на руло, усучете го няколко пъти и сложете във форма с хартия за печене.

Покрийте пак с кърпа и оставете да втаса пак. След това го намажете с жълтък, поръсете с лешниковата смес и печете до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

К К
К К
Много богат! страхотен е !
15.05.2016 01:30
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Един от най-хубавите домашни козунаци,които съм виждала,прекрасен е!
06.05.2016 15:53
1
2
Покажи всички подкоментари
Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
Чудесна рецепта. Поздравления.
06.05.2016 12:38
1
1
Покажи всички подкоментари
цветослава киркова
цветослава киркова
Като планина е, поздравления !
06.05.2016 12:23
1
1
Покажи всички подкоментари