Начин на приготвяне
Маята заедно със захарта и две супени лъжици от брашното се заливат със 100 мл от млякото и се оставя да шупне.
Брашното се пресява и се смесва със солта, прави се кладенче в средата и се добавя квасената сметана, разбита с яйцата и оцета, шупналата мая и водат, а смесена с прясното мляко, олиото.
Меси се меко и гладко тесто, ако е необходимо, се добавя малко брашно. Тестото се намазва с олио и се оставя да втаса за 1 час. Готовото тесто се разделя на 8 части.
Вземете едно топче и го разточете на малка кора, намажете с масло и направете 4 разреза на кората, завийте на руло. След това завийте рулото в кръг и го сложете в тавата.
Така направете и с останалите 6 топки тесто. Осмата топка тесто разточете на кора и изрежете кръгчета с помощта на чаша (общо 20 бр.), вземете 5 от тях и ги подредете едно под друго, като леко ги застъпвате.
Разрежете на 2 по дължина, завийте на рулце (получава се нещо като розичка), сложете по една розичка в средата на всеки от получените кръгове в тавата.
Оставете да втаса 20 мин. намажете с разбит с олио жълтък и печете 40-45 мин. първо на 200 градуса, а след това на 180 градуса, готовата пита намажете с масло и завийте с чиста кърпа.