Начин на приготвяне
В купичка изсипвам около 100 мл топло прясно мляко, маята и 2 лъжици брашно. Изчаквам да се активира и пресявам брашното, след което добавям и останалите продукти.
Замесвам средно твърдо еластично тесто. Намазвам го с олио и покривам с домакинско фолио. Когато втаса, се разточват 4 обли кори, които са поставени една върху друга, като са намазани с олио и поръсени със захар и маково семе (по желание).
За център слагам чаша и режа на 8, като центърът остава неразрязан. Всяко парче - усуквам веднъж в една посока и така с всички останали. В краищата на всяко парче правя разрез и свивам отзад, за да се заобли.
В заоблената част се слага по желание локум. Центъра разрязвам и издърпвам навън, за да се образува дупка и там поставям роза, която изработвам от малко тесто, което отделих в началото.
Като втаса питката, се маже с разбит жълтък, 1 лъжица мляко и олио. Посипва се със захар и семена. Пече се на 170 градуса.
Коментари