Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Козуначена питка за Великден

Козуначена питка за Великден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Козуначена питка за Великден
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
06/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"За да оплетете такава красива пита, си трябват сръчни ръце и много умения. В това отношение определено има какво да научим от нашата кулинарка Ваня"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 150 г
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 7 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 2 пакетчета суха на Йоткер
  • олио - 100 г
  • брашно - 950 г - 1 кг
  • лимонова захар
  • ванилия
  • мак
  • сусам
  • локум
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка изсипвам около 100 мл топло прясно мляко, маята и 2 лъжици брашно. Изчаквам да се активира и пресявам брашното, след което добавям и останалите продукти.

Замесвам средно твърдо еластично тесто. Намазвам го с олио и покривам с домакинско фолио. Когато втаса, се разточват 4 обли кори, които са поставени една върху друга, като са намазани с олио и поръсени със захар и маково семе (по желание).

За център слагам чаша и режа на 8, като центърът остава неразрязан. Всяко парче - усуквам веднъж в една посока и така с всички останали. В краищата на всяко парче правя разрез и свивам отзад, за да се заобли.

В заоблената част се слага по желание локум. Центъра разрязвам и издърпвам навън, за да се образува дупка и там поставям роза, която изработвам от малко тесто, което отделих в началото.

Като втаса питката, се маже с разбит жълтък, 1 лъжица мляко и олио. Посипва се със захар и семена. Пече се на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

К К
К К
Като питка е! Много е вкусен и изглежда стахотно!
15.05.2016 01:26
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря ви момичета!
06.05.2016 15:44
2
Потребител#167180
Потребител#167180
Страхотно изглежда!
06.05.2016 13:54
Monika Ivanova
Monika Ivanova
никога няма да мога да я оформя толкова красиво..аплодисменти за майстора :)
06.05.2016 13:35
2