Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена питка

Козуначена питка

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Козуначена питка
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • захар - 130 г
  • мая - 20 г
  • масло - 60 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 220 мл
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • ванилия - 2 пакетчета
  • стафиди - 50 г
  • за поръсване
  • захар
  • бадеми - филирани
  • за намазване
  • белтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното два пъти, направете кладенче и сложете сол, лимоновия сок и разбитите яйца със захарта. Разтворете половин кубче прясна мая в топло мляко и оставете да шупне.

Добавете я към брашното и замесете тесто, което да е гладко и еластично. Разтопете маслото и постепенно го добавете към измесеното тесто, като втривате маслото в него, разтегляте с ръце и отново месите.

Оставете тестото да си почине и втаса. Трябва видимо да е удвоило обема си, затова ще е необходимо около час втасване на топло място.

Вземете тавичка, постелете я с хартия за печене и намаслете. Готовото тесто разточете на кръгла кора, поръсете със стафиди и навийте на руло.

Ако са прекалено сухи стафидите, предварително ги накиснете в малко топа вода, колкото да поомекнат и ги изцедете. Навитото руло разрежете на 8 части и всяка част омесете на топка.

Наредете всяка топка в тавичката и намажете с разбит белтък. Оставете още за час да втаса, след което поръсете с влажна захар и филирани бадеми. Печете козуначената питка във фурна на 170 градуса около 45 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Emilia Krumova
Emilia Krumova
Пухкава , препеченка ......мммммм , точно както я обичам .
Прекрасна и съблазнителна .
26.01.2017 20:02
1