Начин на приготвяне
Пресейте брашното два пъти, направете кладенче и сложете сол, лимоновия сок и разбитите яйца със захарта. Разтворете половин кубче прясна мая в топло мляко и оставете да шупне.
Добавете я към брашното и замесете тесто, което да е гладко и еластично. Разтопете маслото и постепенно го добавете към измесеното тесто, като втривате маслото в него, разтегляте с ръце и отново месите.
Оставете тестото да си почине и втаса. Трябва видимо да е удвоило обема си, затова ще е необходимо около час втасване на топло място.
Вземете тавичка, постелете я с хартия за печене и намаслете. Готовото тесто разточете на кръгла кора, поръсете със стафиди и навийте на руло.
Ако са прекалено сухи стафидите, предварително ги накиснете в малко топа вода, колкото да поомекнат и ги изцедете. Навитото руло разрежете на 8 части и всяка част омесете на топка.
Наредете всяка топка в тавичката и намажете с разбит белтък. Оставете още за час да втаса, след което поръсете с влажна захар и филирани бадеми. Печете козуначената питка във фурна на 170 градуса около 45 мин.
Коментари
Прекрасна и съблазнителна .