Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена питка-Въртележка за Великден

Козуначена питка-Въртележка за Великден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Козуначена питка-Въртележка за Великден
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 7с Видео
16/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Перфектната питка за наистина незабравим и уютен семеен празник"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 1 (пълна кофичка от кисело мляко)
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • суха мая - 1 пакетче
  • сол - 1 к.л.
  • мазнина - ½ ч.ч. мас, масло, олио
  • лимонова захар - 1 пакетче
  • лимонови корички - ½ пакетче
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 1 кг + 100 г за доомесване
  • Пълнеж
  • сладко - или конфитюр по ваш избор
  • бадеми - филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с малко топло мляко, лъжица захар и брашно. Разбийте яйцата със захарта, прибавете и млякото. Пресейте брашното и замесете меко тесто, към което прибавете и от мазнината.

Замесете меко тесто, покрийте с кърпа или фолио и оставете на топло да втаса. Получава се тесто – 1860 г. Втасалото тесто разделете на две части, всяка разточете на голяма обла кора, сложете ги една върху друга и разрежете на осем триъгълника.

На всеки триъгълник от широката част сложете по лъжичка от сладкото или конфитюра, а острия връх разрежете на три места, навийте на голяма кифличка. Използвайте висока тава застлана с хартия за печене.

Готовите осем части подредете, като ги завивате, за да получите визия на въртележка. Оставете готовата питка да втаса, след което я намажете с разбития жълтък с малко мляко и олио. Поръсете с филирани бадеми и захар.

Печете питката в загрята фурна на 160 градуса, след 25 -30 минути можете да пробвате с дървено шишче дали е изпечена и така ще прецените колко още да я държите в печката, без да се притеснявате че може да получи грозен черен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
59
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Благодаря за видеото, много добре сте се справили. Така с ваша помощ много любители готвачи ще придобият по ясна представа как се оформя питката. Аз помагам само със снимков материал. Радвам се, че харесвате моите рецепти! :)
16.04.2017 22:44
1
1