Начин на приготвяне
В купа слагаме маята с 2 с.л захар и солта. Добавяме водата, разбъркваме и оставяме да шупне. Пресяваме брашното.
В сместа с маята прибавяме яйцата, захарта, (топлото) прясното мляко, разтопеното масло, ванилията и кората от лимон. Разбъркваме и изсипваме при брашното. Разбъркваме малко докато стане с консистенция на кексово тесто.
Разделяме на 3 части: 1-ва - 1/2 от тестото е за червената част. Останалата половина я делим на 2-ра- бяла част и 3-та зелена част. В най-голямата 1-ва част добавяме стафидите и червената боя. Омесваме хубаво и добавяме колкото е нужно брашно. В 3-тата част добавяме зелената боя и правим зеленото тесто.
Взимаме червената част и я оформяме като топка т.е това е сърцевината на динята. След това взимаме бялата част и я разточваме в кръг голям колкото да обвие червената част.
Остава коричката на динята - зелената част. Нея я разточваме в размер, в който да покрие цялото тесто. Слагаме в тава с хартия за печене.
Оставяме да втаса великденската диня. Печем на 180 градуса до готовност! Режем на триъгълни парчета.
Коментари
правилно ли съм разбрала - червеното правим на топка и после бялото тесто го облича и после зеленото и така се слага в тавата, или се слага червената топка в тавата и отгоре се покрива с другите цветове ?