Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Питка със сода и бакпулвер

Питка със сода и бакпулвер

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Питка със сода и бакпулвер
Снимка: Марияна
1 / 3
09/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 2 1/2 ч.ч.
  • оцет - 2 - 3 капки
  • олио - 3 с.л
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • сол - 2 щипки
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • сусам
  • ким - и др. семена
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцето с щипка сол. След това гасим содата в млякото с 2 капки оцет. Прибавяме и олиото и объркваме добре с лъжица. Постепенно прибавяме брашното, което предварително сме пресяли и сме сложили бакпулвера.

Доомесваме върху набрашнен плот. Завиваме тестото с кърпа за 5 мин. Печем оформената питка в загрята фурна за 25 минути на 180 градуса.

Предварително с намазнени ръце я дооформяме в тавичка, която сме намазнили също и посипали леко с брашно, за да не залепне.

Бучмваме повърхността на питката с вилица тук там. Мажем леко с белтък, ръсим със сусам. Печем на 180 градуса в загрята фурна.

Когато е готова питката, напръскваме леко с вода още гореща и завиваме с кърпа. След 5 минути я начупваме и хапваме с шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна
Марияна
Слагам малко сода за хляб, защото ако сложим повече питката е тъмна и мирише на сода. Слагам допълнително бакпулвер за да се недигне.Има разлика ако сложим само сода.
12.05.2016 09:17
Наталия Петрова
Наталия Петрова
Защо и сода и бакпулвер,бакпулвера пак е сода..
12.05.2016 09:14
Марияна
Марияна
По ми е вкусна, по тази начин на се усеща миризмата на сода.
09.05.2016 13:08
Ваня Благоева
Ваня Благоева
До сега не съм правила пита с бакпулвер, но рецептата е супер, много ми допадна!
09.05.2016 12:39