Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Аламинут със сода

Питка Аламинут със сода

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Питка Аламинут със сода
Снимка: Севда Андреева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • брашно - 650 г
  • кисело мляко - 250 мл
  • яйца - 2 бр.
  • сода за хляб - 1 ½ ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и го изсипваме в дълбок съд. В средата на брашното издълбаваме кладенче. В него слагаме разбитите с киселото мляко и содата яйца.

Овкусяваме със солта и постепенно замесваме умерено твърдо тесто, но без да го месим продължително. Оформяме на топка и я прехвърляме в намазана с половината масло тава.

Притискаме отгоре питката и с пръсти правим дупки по цялата повърхност. Покриваме питката с кърпа и я оставяме да втаса за 20 минути.

Печем хляба в предварително загрята фурна с вентилатор на 160 градуса за 30 минути.

Изваждаме опечената питка и я намазваме обилно с масло отгоре. Покриваме и оставяме за 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: