Начин на приготвяне
Картофите се обелват, измиват и нарязват на малки кубчета. Морковът се рендосва, а лукът и магданозът се нарязват на ситно. В дълбок тиган или тенджера (незалепваща) сипваме да загреят маслото и олиото, след което в тях задушаваме картофите, моркова и лука (около 10 мин., като често разбъркваме), след което прибавяме подправките, доматеното пюре и каймата с млякото и водата.
Каймата предварително я смесваме с водата и прясното мляко, като леко разбъркваме с вилица (за да не е на големи бучки каймата). След като заври тази цялата смес, я изсипваме в тавичка (аз съм използвала две малки правоъгълни), след което я слагаме в загрята умерена фурна за около 30 мин.
След като картофите са сварени напълно, си правим заливката, като смесваме и разбъркваме хубаво яйцата, млякото и брашното и овкусяваме с щипка сол и щипка черен пипер.
Готовата заливка разпределяме равномерно в тавата и печем още 10 мин. или до готовност. След като е изпечена мусаката и докато още е гореща, можем да поръсим с настърган кашкавал.
Коментари