Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Сочна мусака с прясно мляко

Сочна мусака с прясно мляко

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9802
Сочна мусака с прясно мляко4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Уникална вкусотия, която можем да си похапваме всеки ден и пак няма да ни омръзне!"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • кайма - 250 г (за принцеси)
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • лук - 1 голяма глава кромид
  • моркови - 1 голям
  • масло - 50 г
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - щипка
  • магданоз - 4 - 5 стръка
  • сол - на вкус
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • кашкавал - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват, измиват и нарязват на малки кубчета. Морковът се рендосва, а лукът и магданозът се нарязват на ситно. В дълбок тиган или тенджера (незалепваща) сипваме да загреят маслото и олиото, след което в тях задушаваме картофите, моркова и лука (около 10 мин., като често разбъркваме), след което прибавяме подправките, доматеното пюре и каймата с млякото и водата.

Каймата предварително я смесваме с водата и прясното мляко, като леко разбъркваме с вилица (за да не е на големи бучки каймата). След като заври тази цялата смес, я изсипваме в тавичка (аз съм използвала две малки правоъгълни), след което я слагаме в загрята умерена фурна за около 30 мин.

След като картофите са сварени напълно, си правим заливката, като смесваме и разбъркваме хубаво яйцата, млякото и брашното и овкусяваме с щипка сол и щипка черен пипер.

Готовата заливка разпределяме равномерно в тавата и печем още 10 мин. или до готовност. След като е изпечена мусаката и докато още е гореща, можем да поръсим с настърган кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Благоева
Ваня Благоева
Изглежда доста апетитна, аз до сега не съм пробвала с прясно мляко, но ми допадна идеята!
09.05.2016 12:38
1
Покажи всички подкоментари