Начин на приготвяне
Брашното се слага в дълбока купа и се прави кладенче в средата. През това време в малка купа се слага малко хладка вода и си слага маята със захарта.
Това се оставя да шупне, а през това време се слага в кладенчето яйцето, от което е само белтъкът, а жълтъкът се оставя за отгоре. След това солта и олиото, а също и киселото мляко с разтворените в него сода. След това се прибавя вече шупналата мая. Всичко се омеси и се сипва 1 чаша хладка вода около 300 грама.
Омесва се средно и меко тесто, което се оставя да престой около 30 минути на топло. През това време се приготвя тава за печене и се намазва с олио и поръсва с брашно.
Като е готово се приготвя топки, шарени по желание. Може да са навити като розички, за да е по-интересно. Поръсва се със сусам и се намазва с жълтъка. Пече се на загрята на 180 градуса за около 30 минути.
Коментари