Кафе кейк с кафява захар, ядки и канела

marcheva14marcheva14Мастър Шеф97271058271
16/05/2016
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо637
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - 220 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л
  • сол - 1/4 ч.л.
  • масло - 100 г със стайна температура
  • захар - 200 г кристал
  • яйца - 2 бр. L
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт или Мадагаскарска ванилия
  • сметана - 180 г заквасена, може да се замени с пълномаслено кисело мляко с висок процент
  • Топинг
  • ядки - 240 г бадеми, орехи или лешници (счукани на по - едри парчета
  • кафява захар - 55 г светло
  • черен шоколад - 80 г за печене на малки парчета
  • канела - 3/4 ч.л
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна на 170 градуса с вентилатор.

Тортена форма с падащо дъно с диаметър 23 см, намаслена и покрита с хартия за печене.

Работи се с миксер.

В купа се размесват с бъркалка счуканите ядки, шоколадът, кафявата захар, канелата и брашното. Оставя се настрани.

В купата на миксера за разбива маслото за около 1 мин. Добавя се захарта и се разбива на крем за около 3 мен. Следва ванилията.

Яйцата се добавят едно по едно, като след всяко се разбива добре. Брашното, размесено с бакпулвера и содата, се добавят на три пъти, а сметаната - на два пъти, като се завършва с брашно. Сместа трябва да бъде добре разбита на крем до пълно усвояване на сухите съставки.

Половината от тестото се изсипва в тортената форма, заглажда се с шпатула или с обратната страна на супена лъжица и се посипва половината топинг, като се разпределя равномерно. Изсипва се и другата част от тестото, заглажда се внимателно с шпатула и се посипва другата част от топинга.

Пече се на 170-180 градуса за около 40-50 мин.

Напълно изстинал се реже на тортени парчета.

Източник: joyofbaking

Забележка:

За измерване на продуктите съм ползвала елект. кантар, също така съм измерила количеството на готовото тестото за по-голяма точност и го деля наполовина, също и топинга. Ядките са сурови бадеми - минати през машинка за ядки на степен за едро смилане.

Ползвах шоколад за печене на малки парченца, но въпреки това съм го минала през машинката за ядки на едро смлени парченца. Направих го в кейкова форма (23 см), но препоръчвам определено да се приготви в тортена такава.

Този кейк е с богат маслен вкус с мека и влажна структура. Това, което прави този Coffee Cake толкова хубав, е зърнестата смес от парчета ядки и шоколад. Точно кафе в него няма като добавка, въпреки че така се нарича, защото е много подходящ за чаша хубаво плътно черно кафе.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
marcheva14
marcheva14
21.05.2016 23:53
Здравейте, момичета!
Много е приятен този кейк, точно за кафе с приятелки. Не, кафе в него няма, но може и да се добави, въпреки че аз не бих добавила и си спазвам точни пропорции на всяка една рецепта, какво си пише това и изпълнявам, измервам винаги точните количества на грамажите, и затова са винаги с успех. Точна съм, такава съм си. Вие може да пробвате и съответно да споделяте, няма лошо. Направете го в тортена форма с падащо дъно, по удобно е с разрязването и по-красиво стои в чинийката, а чашата с плътно черно кафе е за разкош.
Пуснала на шеста страница на моята стена" Кейк с шоколад и орехи" разкошна е, освен това изглежда много добре на външен вид. Вижте я. Лесна е, а и аз трудни рецепти не пускам, излишно е. Нямам време за такива. Препоръчвам я!
Поздрав най-сърдечен!
0
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
17.05.2016 07:32
аз пък помислих, че съдържа кафе, защото много обича сладкиши с вкус на кафе
0
0
Катя Благоева
Като се приготвя може и кафе да се сложи, защото и аз обичам кафе и понякога експериментирам и си слагам, макар в рецептата да няма. Придава много хубав аромат!
0
0
Катя Благоева
Страхотна рецепта!
0
0