Начин на приготвяне
В 3 с.л. затоплено прясно мляко добавяме 1 с.л. захар и маята, разбъркваме и оставяме да шупне.
Пресяваме брашното и добавяме втасалата мая, захарта, жълтъците, разстопеното масло и топлото мляко. Замесваме меко тесто, което покриваме с фолио и го оставяме да втаса, докато удвои обема си.
Върху набрашнен плот разточваме тестото на кора с дебелина 2 см. С помощта на голям и малък ринг изрязваме пръстенчета.
Останалото тесто разточваме отново и пак изрязваме понички до изчерпване на тестото. Поръсваме поничките с брашно и отново оставяме да втаса за 15 минути.
Пържим поничките в сгорещено до 180 градуса олио до златисто, вадим ги и ги отцеждаме върху кухненска хартия.
За глазурата:
Загряваме млякото заедно с ванилията и захарта и бъркаме, докато захарта се разтвори. Може да я оцветим по желание.
Мажем поничките с глазурата и ги поръсваме с пръчици и ги оставяме, за да стегне глазурата.