Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото мляко. Пресейте брашното и добавете шупналата мая, заедно с млякото, яйцата, солта, пудрата захар и ванилията.
Замесете меко тесто. Покрийте тестото с фолио и го оставете на топло да втаса.
Когато тестото удвои обема си, го разделете на топки. Разточете всяка топка на кора с дебелина около 1 см.
С помощта на ринг изрежете кръгчета. Може да изрежете в средата и с по-малък ринг, за да се получи дупчица.
Загрейте олиото. Може да пържите и във фритюрник. Изпържете поничките до златисто.
Готовите понички отцедете върху домакинска хартия.
Направете глазура, като прибавите пудрата захар към сока от лимон и разбъркайте.
Намажете поничките с глазура.
Френските ванилови понички с глазура са готови.