Начин на приготвяне
Маята се разбърква в 100 мл топло прясно мляко с 1 с.л. захар и се оставя да шупне. Замесваме меко тесто с останалото прясно мляко, яйцата, олиото, щипка сол, ванилия и захар.
Оставя се на топло да втаса 40 минути. Разточва се кора, дебела 1 см. С чашка се изрязват кръгчета, а в средата им се изрязва по малко кръгче.
Събират се изрезките от тесто, отново се замесва, разточва се, изрязваме сърца в средата със звездичка. Останалото тесто оформих на топчета, като поставих в средата по половин смокиня от сладко.
Нареждат се в леко намаслена тава. Намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. олио. Печем в загрята фурна 170 градуса около 20 минути до златисто.
В купа се разбърква с вилица пудрата захар и лимоновия сок. С лъжичка се покриват печените понички и поръсваме с цветни пръчици.
Разтопява се течният шоколад с 1 с.л. масло. Всяка поничка се потапя леко само отгоре. Поръсва се с кокос и се оставя да съхне.
Коментари