Начин на приготвяне
В купа смесваме колата, малко брашно, олиото, захарта и содата, разбъркваме внимателно да се получи хомогенна смес и добавяме още брашно до получаването на кексова смес. В намазана с олио и поръсена с брашно тавичка сипваме готовата смес.
Печем в загрята на 150 градуса фурна 10 минути, след което увеличаваме на 180-200 градуса до готовност. Докато кексът се пече, почистваме, измиваме и разрязваме на две ягодите.
Слагаме ягодите в тиган или тенджера, заливаме ги с водата и захарта и включваме котлона (не много силен огън), след като заври водата с ягодите сипваме при внимателно разбъркване желатина.
След като желатинът се разтвори напълно оставяме сместа да къкри за 1 минута, махаме от котлона и оставяме да изстине. След като кексът е готов го изваждаме и оставяме и той да изстине.
След като кексът и сместа с ягодите са изстинали, обръщаме/изваждаме кекса в подходяща чиния и вземаме с лъжица от образувалия се сок от ягодите и сиропираме равномерно кекса.
След като сме готови нареждаме ягодите върху кекса. Поръсваме по желание с пудра захар.
Коментари