Начин на приготвяне
В дълбок съд на огъня слагаме да заври 500 мл вода с 1 щипка сол и 1 пакетче масло. Бавно и при непрекъснато бъркане сипваме 1 ч.ч. брашно.
Като се сгъсти и тестото започне да се отделя от съда, то се сваля от огъня и започваме да слагаме едно по едно седемте яйца, като непрекъснато разбъркваме с дървената лъжица.
Готовото гладко тесто пълним в пош. В намазнена тавичка избутваме по малко от тестото, като оформяме топчета разположени на разстояние едно от друго. Печем в загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Когато еклерите са изпечени и изстинали се разрязват леко с ножче и през прореза ги пълним с крем, приготвен както следва.
За крема:
Слагаме млякото на огъня да заври. Разбиваме яйцата, захарта, брашното и малко от млякото, така че да се получи гъста смес. Прибавяме сместа към врящото мляко, като непрекъснато бъркаме. Варим докато се получи гъст крем.
Отстраняваме от огъня и прибавяме ванилиите и 1 к.л.рендосана лимонова кора. Подреждаме готовите еклери в чиния и ги поръсваме с пудра захар.
Коментари