Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сармички с лозови листа и лимон по гръцки

Сармички с лозови листа и лимон по гръцки

Сармички с лозови листа и лимон по гръцки
Снимка: Гергана Георгиева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Толкова крехки, толкова вкусни, уникални сармички по гръцки със свеж лимонов привкус"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 20 - 25 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • домати - 1 бр.
  • орехи - 30 г смлени
  • гъби - 100 г
  • стафиди - 30 г
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 к.л.
  • магданоз - 3 стръка
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд с вряща вода, в която сме сложили сока от 1/2 лимон и 1 к.л. сол, бланшираме за 2-3 минути пресните лозови листа.

Загряваме олиото и в него запържваме рендосания на ренде лук. Добавяме ориза и го пържим да стане прозрачен, след което прибавяме почистените и нарязани на дребно гъби, рендосания на ренде домат и добавяме малко вода (около 200 мл).

Оставяме да къкри до омекване на ориза за около 10 минути и слагаме смлените орехи, стафидите, черния пипер, магданоза нарязан на дребно и сол на вкус.

Разбъркваме хубаво и махаме от огъня. Оставяме леко да се охлади и започваме да навиваме сармичките. Добре е листата да са пресни, млади за, да са крехки и не много нарязани, за да се завиват лесно.

Готовите сармички подреждаме в тавичка, поръсваме ги с 2-3 с.л. зехтин и щипка сол. Наливаме в тавичката 2 ч.ч. топла вода, в която сме прибавили сока от 1/2 лимон.

Покриваме тавичката с фолио и я слагаме в загрята фурна на 180 градуса за около 60 минути. Сервираме с резенчета лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: