Пухкави мекици

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5020k
Пухкави мекици1 / 12
14/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20
"Мекиците на Дебелата Берта са тотален хит. Приготви си ги с най-хубавата рецепта за мекици"

Необходими Продукти

  • брашно - 4 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • мая - 1 с.л. суха
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч. топла
  • ракия - 1 капачка
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете сухите продукти в голяма купа и прибавете водата, като бъркате до получаване на много гъста каша.

За да не поемат в последствие при пържене мекичките много мазнина, може да сложите 1 капачка ракия в тестото за мекици.

Покрийте купата с намаслено фолио и оставете да престои в хладилник до следващата сутрин.

Тестото трябва да увеличи обема си 3-4 пъти и да е на шупли. Получава се доста лепкаво.

Поръсете тестото с бакпулвера и омесете отново добре. Оставете да се надигне пак.

Загрейте повечко мазнина в тиган, намазнете ръце и гребвайте от тестото, като оформяте тънки мекички.

Изпържете любимите мекици от двете страни.

Изваждайте готовите върху кухненска хартия.

Поднесете със солена или сладка гарнитура вече изпържените пухкави мекици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
551
468
321
217
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#334075
Потребител#334075
Мекиците станаха крехки. но сложих още ма 1 яйце, олио. И наистина трябва да се пържат по - тънки, понеже остават леко сурови вътре.
19.10.2023 20:24
Анонимен
Анонимен
Станаха супер вкусни.Аз сложих яйце, олио и сирене в тестото и ги направих по тънки иначе остават вътре тестени.
10.10.2021 14:45
6
Анонимен
Анонимен
Нищо не стана от тия мекици. Препечени отвън, мазни и посредата
като сурови. И стига вече с тия чаени чаши и супени лъжици, особено когато става въпрос за тесто. Майната му, че си играх да ги правя и кухнята стана бомба, ами разочаровах всички вкъщи...
18.09.2021 09:39
5
3
Потребител#222953
Потребител#222953
Много вкусни,мекички и пухкави!
08.11.2020 16:01
4
Потребител#210474
Потребител#210474
Tова е рецептата за улучни мекици на Танита от "Рецепти прелитащи океана". Коректно е да посочите източника
18.08.2019 02:16
9
4
Румяна Сакалийска
Румяна Сакалийска
Вкусни са
09.08.2019 15:27
2
Mariya Vasileva
Mariya Vasileva
Мекиците на вкус са ОК, но станаха мазни...
21.12.2017 11:30
7
7
Tzvety Ananieva
Tzvety Ananieva
Уникални са, много лесни и меки. В момента плека питки от останалото тесто
23.01.2017 21:09
8
8
К К
К К
В къщи много ги обичаме за закуска!
17.05.2016 21:01
7
5
nikolaeva
nikolaeva
Да,мекиците стават много лесно и бързо.Много са вкусни.АЗ ги знам като улични мекици.Веднъж ги правих със шприц за толумбички станаха лесно и бързо.
11.04.2016 13:21
19
5
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Слагам 1 яйце и олио вътре. Стават по вкусни.
28.02.2016 15:44
27
4
Наталиа Петрова
Наталиа Петрова
аз ги приготвям с 20 гр. жива мая.
24.01.2016 19:39
15
9
fatman
fatman
Мноого здравословни!
04.03.2015 19:51
17
20
Марияна Колева
Марияна Колева
Страхотно вкусни
28.02.2015 18:48
15
7
оличка
оличка
Аз дори не изчаках да престои една нощ в хладилника,сложим малко повече брашно и малко олио.божествени станаха,много ни харесаха ...
31.01.2015 18:25
16
3
Даяна
Даяна
Прекрасни и много лесни мекички.Опитайте ги
30.11.2014 13:47
8
9
Маргарита Трифонова
Маргарита Трифонова
Страхотни мекички. Никога вече няма да си купя готово тесто. И са много лесни за приготвяне.
23.07.2014 15:20
14
3
1
Покажи всички подкоментари
Албена
Албена
Здравейте, рецептата е страхотна.Започнах ги с недоверие,но бях много приятно изненадана.Довавих 3 лажици кисело мляко и след изпържване ги вадих варху хартия и станаха перфектни.
05.05.2014 18:05
10
2
нелка
нелка
мекиците са страхотни.и не са мазни,
16.04.2014 09:29
10
1
Виолета
Виолета
За пухкави гъзици! :)
11.03.2014 16:58
22
4