Начин на приготвяне
Главите лук се обелват и сваряват в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждат се, оставят се да изстинат и се нарязват на ситно.
Зеленият лук също се нарязва на ситно и се задушава. Прибавяме измития ориз при зеления лук и разбъркваме.
Нарязваме на ситно също магданоза, копъра и свареният лук, смесваме ги с ориза и оставяме също да се задушат на тих огън с 2-3 чаени чаши вода.
Готвим, докато водата се изпари. Подправяме със сол и черен пипер. Тук вече може, ако желаем, да добави нарязаните на ситно маслини.
Лозовите листа се попарват леко в гореща вода. Изцеждат се от водата и във всяко листо слагаме от плънката. Завиват се малки сармички.
На дъното на тенджера се поставя чиния, обърната с дъното нагоре (за да не загорят сармичките) и върху нея се нареждат сармичките. Налива се вода, колкото да ги покрие, и се варят на тих огън.