Начин на приготвяне
Обелете лука и картофите и ги настържете на ситно ренде.
Загрейте олиото и сложете зеленчуците. Задушете ги до омекване. Добавете доматите нарязани на кубчета, след което добавете и почистения и измит ориз.
Гответе докато оризът промени цвета си и се избистри.
Добавете червения пипер, овкусете със сол, черен пипер и копър. Разбъркайте и отстранете плънката от котлона. Охладете я.
Ако лозовите листа не са консервирани, а са свежи, попарете ги за кратко в гореща, подсолена вода.
Ако лозовите листа имат дръжчици - отстранете ги с помощта на остър нож.
Навийте малки сармички, като слагате в края на всяко листо от плънката. Може да използвате машинка за навиване на сармички - става много бързо и лесно.
Подредете сармичките в глинен гювеч. Залейте ги с топла вода, в която предварително сте добавили доматеното пюре и разтопеното маслото.
Количеството течност трябва да покрие лозовите сармички.
Похлупете гювеча с капака, сложете го в студена фурна и гответе на 220 градуса за около 80 минути.
Лозовите сарми по златоградски са готови.
Коментари