Питки джоб

Питки джоб
Снимка: Марияна Петрова Иванова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"Такива вкусотии можем да сложим в този джоб, че направо си завиждаме"

Необходими Продукти

  • вода - 400 мл хладка
  • мая - 7 г суха или 1/4 кубче свежа мая (от 42 г)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1.5 ч.л.
  • олио - 100 мл + още 2 - 3 с.л олио за мазане
  • брашно - 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете маята, захарта и 200 мл хладка вода. Оставете да се активира за 10 минути и добавете останалото количество вода. Разбъркайте и налейте олиото. Прибавете солта и част от брашното.

Разбъркайте и сложете останалата част брашно. Замесете гладко, нелепнещо и меко тесто.

Поставете го в намазнена купа, завийте в стреч фолио и оставете да втаса - да удвои обема си.

Готовото тесто разделете на 10 равни части, всяка оформете на топка. Всяка топка разточете на кора с диаметър 22-25 см. Намажете с олио и прегънете на две. Отново намажете с олио и сгънете на още две.

Така направете с всички питки, а готовите подредете на разстояние в тава, застлана с хартия за печене на разстояние. Оставете да втасат още веднъж за 20-25 минути, покрити с кърпа.

Намажете с олио и печете в предварително загрята фурна на 190-200 градуса до приятен златист загар.

Питките джоб са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: