Начин на приготвяне
Около 500 г от брашното се слага в голяма купа и в средата му се прави кладенче. Другите 100 г брашно се оставят за доомесване на тестото.
Киселото мляко се смесва със содата и се оставя 5 мин. да шупне. В топлото прясно мляко се разтваря маята.
След това шупналото кисело мляко и прясното мляко с маята се изсипват в кладенчето на брашното.
Прибавят се също белтъкът, олиото, солта и захарта. Замесва се тесто и когато поеме всичкото брашно се изважда от купата и се доомесва на плота с останалите 100 г брашно.
Така замесеното тесто се оставя да втасва 30 минути. След това се премесва отново и се разделя на 9 еднакви топки.
Всяка топка се разточва на кръг с дебелина 1/2 см, намазва се с олио, сгъва се на две, пак се намазва с олио и се сгъва на четири.
Малките питки се слагат в тавата върху хартия за печене, намазват се отгоре с олио и се оставят да втасат 30 минути.
След като втасат се намазват със жълтъка и се слагат да се пекат в предварително загрята на максимум фурна, която веднага се намалява на 160-170 градуса. Пекат се около 15-20 минути или до готовност.
Проверяват се с клечка - ако клечката е суха, значи са готови.
Готовите питки-джобове се пълнят с продукти по желание и се пекат в тост.