Начин на приготвяне
Нали е сезонът на ягодите, днес отново приготвих руло с ягоди, но този път и със сметана.
В купа разбивам яйцата от щастливи кокошки с наситен жълт цвят на жълтъка и чаша захар. Бърка се с миксер на пяна, прибавям лъжица сварено кафе за аромат. После пресявам брашното с бакпулвера, сипва се в яйчената смес и с дървена лопатка бъркаме, да се получи еднородна кексова смес.
В широка тава върху хартия за печене сипваме тестото и заравняваме отгоре. Печем в загрята фурна 180 градуса за 12-15 минути, проба с клечка за зъби - да излезе суха.
Изважда се блатът и се обръща върху навлажнена кърпа или тензух. Хартията се отлепва и се навива на руло. След 3-4 минути се развива и намазваме с приготвения крем от разбита заквасена сметана, пудра захар и новото ми Бабиното сладко от ягоди, отгоре се поръсва с настъргания шоколад.
Навива се на руло и се оставя в поднос.
В купа се разбива течната сметана с пудрата захар до твърди връхчета. Сега започва висшият пилотаж, като се рисува по рулото разни фигурки и се оформят отгоре розички.
Сметаната поставих във фунийка от хартия за печене, отрязва се връхчето и така се работи.
Ягодките, измити, се нарязват на парченца и се забождат отгоре на сладкиша. Оставяме да се охлади, нарязва се и хапваме.
Да си оближеш пръстите!
Коментари