Начин на приготвяне
Измиват се зеленчуците, отрязват се дългите дръжки. С нож патладжана се срязва по дължина на филии, но не до края, а на 1-2 см от дръжката. Поръсва се със сол и оставяме за 30 минути да изтече горчивата вода. После се изплаква с вода и се подсушава.
С белачка белим кората на тиквичката и се нарязва на филии вертикално. Поръсва се с малко сол.
Доматите се нарязват на половинки, а после - на тънки лунички, сиреното е нарязано на тънки плочки, а кашкавалът се настъргва на едро ренде.
Скилидките чесън се обелват и нарязват също на тънко. Нарежда се патладжанът и тиквичката в тава.
Във всеки разрез се поставя резен домат и плочка сирене и резенче от чесъна, докато се напълнят двата зеленчука. Отгоре се поръсва с още малко сол, нарязан ситно копър и олиото.
В тавата сипваме 100 мл вода, завива се с алуминиево фолио и печем 30 минути на 200 градуса. Сваля се фолиото връщаме и запичаме още 20 минути.
Малко преди края поръсваме патладжана и тиквичката с настръган кашкавал. Запича се за 10 минути, докато кашкавалът се зачерви.
Може да се поднесе с млечен сос или с доматен сос, поръсени с нарязан пресен магданоз.
Уникално вкусно !