Начин на приготвяне
Измийте и почистете патладжаните и тиквичката. Нарежете ги по дължина на филийки, дебели около 1 см. Посолете ги и ги оставете за около час да се отцедят. Измийте ги и ги подсушете.
Запечете ги в тава, застлана с хартия за печене, до зачервяване.
Междувременно запържете в предварително загрят зехтин нарязаните на ситно лук и чесън.
Добавете каймата и я запържете, докато промени цвета, като я натискате с лъжица, за да стане на трохи.
Прибавете половината от количеството предвидени домати, предварително настъргани.
Овкусете със сол и черен пипер и оставете на умерен огън да поизври водата за около 10-15 мин. Добавете нарязания магданоз и разбъркайте.
Намажете огнеупорна тавичка с малко зехтин и наредете един ред патладжани, сипете от сместа с каймата, пак ред патладжани. За разнообразие сложете и ред тиквички.
Редете пластове, докато свършат продуктите, и завършите с ред патладжани. Най-отгоре наредете останалите нарязани на кръгчета домати, които по желание преди това може да обелите.
Изпечете запеканката в загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.
Реденото с патладжани, тиквички и кайма е много вкусно.
Коментари