Начин на приготвяне
Патладжаните и тиквичката се измиват добре. Не се белят и се нарязват на кубчета.
Гъбите също се измиват и се нарязват на кубчета, пиперката и лукът - на по-дребно, а чесънът се наситнява.
В сгорещено олио се запържва лукът заедно с гъбите. След около минута се добавя сол и се слага капакът на тенджерата. Когато гъбите си пуснат вода, се прибавя мащерка и се разбърква.
Добавят се и останалите зеленчуци. Когато се позапържат и започнат да омекват, се прибавят останалите подправки и доматеният сос за спагети.
Сосът се оставя но слаб огън до сготвянето на всички зеленчуци.
През това време се сваряват спагетите в подсолена вода.
Когато зеленчуците са готови, се прибавят към тях маслините - цели или нарязани на половинки, и се разбърква.
Спагетите с патладжан, тиквичка и гъби се сервират с част от соса със зеленчуци отгоре.