Начин на приготвяне
Нали е сезонът на ягодите, реших и аз да направя домашен ягодов сироп. Набрах ягоди от градината си. Почистени и измити се поставят в голяма тенджера и оставих в хладилника за 12 часа, посипах само една чаша захар, за да си пуснат сока.
После се изважда тенджерата и се пасират плодовете. Дори да остане плод, не е фатално. В пасираните плодове се добавя захарта и водата.
Слага се тенджерата на котлона и се вари за 30 минути, като се бърка с дървена лопатка. Накрая се добавя лимонена киселина и отново се разбърква. После се сипва в тензух или нещо като мрежичка, но по-ситно и се прецежда.
Сокът се сипва в бутилки, затваря се с капачка и готово. Гъстата част си е чисто сладко, сипва се в бурканчета. Заварява се сиропът и сладкото за 10 минути.
Аз го правя за бърза консумация и ще съхраня в хладилника. Разрежда се сиропът с газирана вода или минерална вода на вкус. Идеална напитка за лятото с бучки лед, ако остане!