Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка памуче със семена

Питка памуче със семена

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542
Питка памуче със семена
Снимка: Евтини Рецепти
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Мека като памук и толкова вкусна, че направо се топи в устата - що е то?"

Необходими Продукти

  • мая - 7 г суха (1 пакет)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - около 1 кг
  • захар - 1/2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • семена - за поръсване
  • масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадих 1 пакет суха мая, сложих я в 1 ч.ч. топло прясно мляко с 2 с.л. брашно и 1/2 с.л. захар. Разбих двете яйца с киселото мляко, олиото, оцета и солта. Към течните съставки добавих шупналата вече мая и започнах да слагам по малко брашно.

Бърках и дослагвах, докато стана трудно за бъркане с лъжицата. Започнах да меся, като продължих да изсипвам брашно, докато не получих меко, еластично тесто, което не ми лепне по ръцете.

Покрих го в съда, за да не изсъхне и да се получи коричка. Оставих да удвои обема си. След което го извадих и разточих една голяма елипса. Долната ѝ половина нарязах на лентички, а горната намазах с маслото, което загрях на котлона.

Започнах да навивам от намаслената страна, докато стане на руло. Внимателно го повдигнах и сложих в предварително намаслена тавичка, където го завих на охлюв. Оставих да втаса още веднъж, намазах с жълтък и поръсих със семената.

Пекох в предварително загрята на 150 градуса фурна, като при слагането на питката увеличих на 170 градуса до зачервяване. Питката става на памук - гарантирам отличен резултат!

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Наталия Петрова
Наталия Петрова
Не съм имала проблеми със сухата мая и винаги имам за всеки случай в шкафа,но винаги използвам жива мая защото според мен много по-добре бухват хлебчетата или каквото там приготвям,с нея.
31.05.2016 19:24
1
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Прекрасна питка,не съм почитателка на сухата мая,имам няколко провала с нея и предпочитам прясна мая,вероятно защото не я активирам,забелязвам че ти я разтваряш и оставяш да шупне като прясната,аз си я добавям направо към брашното и ми се е случвало да не бухва тестото,затова напоследък избягвам да я ползвам
31.05.2016 16:54
1
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Страхотна е. Аз я правя само че с жива мая но и със суха става страхотно мека и пухкава.
31.05.2016 12:24
1