Начин на приготвяне
Извадих 1 пакет суха мая, сложих я в 1 ч.ч. топло прясно мляко с 2 с.л. брашно и 1/2 с.л. захар. Разбих двете яйца с киселото мляко, олиото, оцета и солта. Към течните съставки добавих шупналата вече мая и започнах да слагам по малко брашно.
Бърках и дослагвах, докато стана трудно за бъркане с лъжицата. Започнах да меся, като продължих да изсипвам брашно, докато не получих меко, еластично тесто, което не ми лепне по ръцете.
Покрих го в съда, за да не изсъхне и да се получи коричка. Оставих да удвои обема си. След което го извадих и разточих една голяма елипса. Долната ѝ половина нарязах на лентички, а горната намазах с маслото, което загрях на котлона.
Започнах да навивам от намаслената страна, докато стане на руло. Внимателно го повдигнах и сложих в предварително намаслена тавичка, където го завих на охлюв. Оставих да втаса още веднъж, намазах с жълтък и поръсих със семената.
Пекох в предварително загрята на 150 градуса фурна, като при слагането на питката увеличих на 170 градуса до зачервяване. Питката става на памук - гарантирам отличен резултат!
Приятен апетит!
Коментари