Начин на приготвяне
Тортата се казва импровизирана, защото исках да направя мъфини, но процедурата завърши с малка и вкусна тортичка. Около 1/2 от сместа изпекох на мъфини, а останалата изпекох в малка форма за торта, застлана с хартия за печене и леко намазнена.
Разбира се, вие може да изпечете цялото количество в по-голяма тавичка, след което да разрежете на 2-3 блата, но това ще наложи да увеличите и съставките за пълнежа и глазурата.
Измийте много добре лимоните, подсушете ги, обелете жълтата част на кората с белачка и нарежете на съвсем тънки лентички. Накиснете ги в рома. Стафидите нарежете на половина, ако използвате от едрата тъмна стафида.
Разбийте жълтъците на яйцата с мекото масло и захарта. Добавете останалите съставки (лимоновата кора заедно с рома) и финално объркайте сместа с разбитите с малко захар и щипка сол белтъци.
Изпечения вече блат оставете да изстине напълно, изравнете леко отгоре с помощта на нож и запазете изрезките. Разделете на 2 блата. Слепете ги със сладко от сини сливи или друго сладко по желание.
Смесете маслото, захарта и 1-2 с.л. вода в неголям съд на котлона. Пуснете на максимална степен и изчакайте карамелът да се получи, без да бъркате. При нужда леко разклащайте съда. Щом карамелът започне да добива хубав цвят, разбъркайте с лъжица, ако искате.
Залейте отгоре тортата с карамела, поръсете със ситно натрошени орехи и трохите от изрезките на блата. Най-добре е да оставите тортата да престои 1 нощ на хладно.
Получава се изключително приятна тортичка с вкус на козунак.