Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Италиански маслен пай с ягоди и малини

Италиански маслен пай с ягоди и малини

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Италиански маслен пай с ягоди и малини
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Нежен маслен пай с плодове по италианска рецепта - ще заслужи овациите ви от първата хапка"

Необходими Продукти

  • Маслено тесто
  • масло - 110 г със стайна температура
  • брашно - 190 г
  • захар - 50 г
  • яйца - 1 бр. L леко разбито с тел
  • сол - 1/8 ч.л
  • сладко от кайсии - 1 с.л. или друг вид сладко, но да бъде светло в основата си, т.е. да не е тъмно като сладко от череши/вишни, по - приятно стои на вид.
  • Крем
  • прясно мляко - 300 мл със стайна температура
  • жълтъци - 3 бр. L
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • захар - 50 г кристал
  • брашно - 1.5 с.л.
  • нишесте - 1 с.л.
  • ликьор - 1 с.л. по избор
  • Плодове
  • ягоди - може малини, боровинки - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се започва с масленото тесто. Работи се с миксер. Приготвя се тарт с падащо дъно, но не е намаслен и не е покрит с хартия.

В миксер се разбива за около 1 минута мекото масло до побеляване. Прибавя се захарта и се разбива на хубав крем за около 3 минути. Прибавя се и яйцето и започва да се разбива на средна скорост на миксера. В началото сместа изглежда като пресечена, но това е нормално и при продължително разбиване сместа става пухкава и гладка.

Добавя се брашното на два пъти, като след всяко се разбива с миксер. Тестото се изважда и се поставя в свежо фолио и през фолиото, защото е много меко и лепнещо, се оформя на диск и се прибира в хладилник поне за 1 час. Може да преседи и една нощ.

Добре охладеното тесто се разточва много леко с точилка през фолио и се поставя с нейна помощ в тарта, като с пръсти се оформя борд и също леко с пръсти се оформя и дъното.

Тестото не се разтегля, защото по време на печене ще се скъса. Работи се бързо, защото тестото много бързо омеква в ръцете. Набожда се с вилица и върху него се поставя хартия за печене, изрязана по диаметъра на дъното на тарта и застлана с топчета или с боб.

Пече се на 180 градуса за около 15 минути докато ръбовете му отстрани започват да са златисти, бързо се изважда от фурната, махат се топчетата /бобовите зърна и се допича до златисто-кафеникаво за около 10 минути. Основата му трябва да има златист цвят. Охлажда се и се поставя в хладилник.

Крем:

В купа се смесват сухите съставки. Добавят се жълтъците, които са леко разбити с тел. На ръка с тел или с вилица се разбиват до побеляване. Това става бързо. Млякото заедно с ванилията се сгорещява на умерен огън. Сваля се от огъня и много внимателно, лъжица по лъжица, се прибавя към жълтъците при непрекъснато разбиване.

Връща се в тенджерката, слага се на умерена степен на котлона и при непрекъснато разбиване се сварява на гъст крем за около 10 минути. Сваля се от огъня и се прибавя ликьора по избор. Охлажда се и се покрива със свежо фолио. Преди да се използва се разбива отново с телена бъркалка.

Сладкото от кайсии се загрява на умерен огън с 1-2 с.л. вода прецежда се през цедка.

Изпеченото маслено тесто се изважда от хладилника, освобождава се от страните на формата много внимателно, защото масленото тесто лесно се чупи, и се поставя в подходяща тортена плоска чиния.

Първо с четка се нанася сладко на тънък филм и се оставя да засъхне около 20 минути. След това внимателно само в основата на тарта се изсипва кремът и се заглажда с шпатула или с обърната супена лъжица.

Плодовете се редят по желание, може и на случаен принцип, но винаги се започва от външната страна и се продължава към вътрешната. С четка се минават със сладко за лъскавина. Паят се държи в хладилник.

Източник: joyofbaking

Забележка: Работила съм с електрически кантар. Масленото тесто е много меко и е невъзможно да се работи, ако не е престояло достатъчно време в хладилник. Аз го оставих за 1 нощ. Този тарт може да се приготви от предния ден.

Задължително масленото тесто в тази рецепта трябва да се намаже леко с филм от сладко, защото така кремът не попива в изпеченото тесто. Когато се наредят плодовете също се минава леко с четка със сладко.

Ползвала съм сладко от портокалови кори и тъй като е изключително бистро не съм го минава през цедка. Не съм добавяла вода. За ликьор съм ползвала Лимончело. Също е по желание и вид.

Ванилия съм ползвал такава на шушулка. Плодовете са по избор, като за разграничаване съм поставила и малко парчета киви. Този маслен пай е с много приятно, силно хрупкаво маслено тесто, залят с лек ванилов крем и с приятен вкус на пресни плодове.

Италианският маслен пай с ягоди и малини е страхотен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
30
20
11
Дай твоята оценка: