Начин на приготвяне
Първо се започва с масленото тесто. Работи се с миксер. Приготвя се тарт с падащо дъно, но не е намаслен и не е покрит с хартия.
В миксер се разбива за около 1 минута мекото масло до побеляване. Прибавя се захарта и се разбива на хубав крем за около 3 минути. Прибавя се и яйцето и започва да се разбива на средна скорост на миксера. В началото сместа изглежда като пресечена, но това е нормално и при продължително разбиване сместа става пухкава и гладка.
Добавя се брашното на два пъти, като след всяко се разбива с миксер. Тестото се изважда и се поставя в свежо фолио и през фолиото, защото е много меко и лепнещо, се оформя на диск и се прибира в хладилник поне за 1 час. Може да преседи и една нощ.
Добре охладеното тесто се разточва много леко с точилка през фолио и се поставя с нейна помощ в тарта, като с пръсти се оформя борд и също леко с пръсти се оформя и дъното.
Тестото не се разтегля, защото по време на печене ще се скъса. Работи се бързо, защото тестото много бързо омеква в ръцете. Набожда се с вилица и върху него се поставя хартия за печене, изрязана по диаметъра на дъното на тарта и застлана с топчета или с боб.
Пече се на 180 градуса за около 15 минути докато ръбовете му отстрани започват да са златисти, бързо се изважда от фурната, махат се топчетата /бобовите зърна и се допича до златисто-кафеникаво за около 10 минути. Основата му трябва да има златист цвят. Охлажда се и се поставя в хладилник.
Крем:
В купа се смесват сухите съставки. Добавят се жълтъците, които са леко разбити с тел. На ръка с тел или с вилица се разбиват до побеляване. Това става бързо. Млякото заедно с ванилията се сгорещява на умерен огън. Сваля се от огъня и много внимателно, лъжица по лъжица, се прибавя към жълтъците при непрекъснато разбиване.
Връща се в тенджерката, слага се на умерена степен на котлона и при непрекъснато разбиване се сварява на гъст крем за около 10 минути. Сваля се от огъня и се прибавя ликьора по избор. Охлажда се и се покрива със свежо фолио. Преди да се използва се разбива отново с телена бъркалка.
Сладкото от кайсии се загрява на умерен огън с 1-2 с.л. вода прецежда се през цедка.
Изпеченото маслено тесто се изважда от хладилника, освобождава се от страните на формата много внимателно, защото масленото тесто лесно се чупи, и се поставя в подходяща тортена плоска чиния.
Първо с четка се нанася сладко на тънък филм и се оставя да засъхне около 20 минути. След това внимателно само в основата на тарта се изсипва кремът и се заглажда с шпатула или с обърната супена лъжица.
Плодовете се редят по желание, може и на случаен принцип, но винаги се започва от външната страна и се продължава към вътрешната. С четка се минават със сладко за лъскавина. Паят се държи в хладилник.
Източник: joyofbaking
Забележка: Работила съм с електрически кантар. Масленото тесто е много меко и е невъзможно да се работи, ако не е престояло достатъчно време в хладилник. Аз го оставих за 1 нощ. Този тарт може да се приготви от предния ден.
Задължително масленото тесто в тази рецепта трябва да се намаже леко с филм от сладко, защото така кремът не попива в изпеченото тесто. Когато се наредят плодовете също се минава леко с четка със сладко.
Ползвала съм сладко от портокалови кори и тъй като е изключително бистро не съм го минава през цедка. Не съм добавяла вода. За ликьор съм ползвала Лимончело. Също е по желание и вид.
Ванилия съм ползвал такава на шушулка. Плодовете са по избор, като за разграничаване съм поставила и малко парчета киви. Този маслен пай е с много приятно, силно хрупкаво маслено тесто, залят с лек ванилов крем и с приятен вкус на пресни плодове.
Италианският маслен пай с ягоди и малини е страхотен!