Сутляш - турско сладко изкушение

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
695
7k
2k
7k
5
27/11/2017
"Не, не става дума за обикновено мляко с ориз, а за истински сутляш с вълшебен вкус, неустоим аромат и нежна, кремообразна текстура!"
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
71 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо548 008
  • Преглеждания за месеца8748
  • Преглеждания за седмицата339
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена71

Необходими Съставки

* мерки и количества
Сутляш

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Почистете и измийте ориза. Сложете в тенджерка водата и добавете ориза. Сварете ориза до полуготовност. Ако не е поел цялата вода го изцедете и оставете настрана.

Загрейте в друга тенджерка 800 мл от млякото, добавете захарта и разбъркайте. Разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото мляко. Разполовете ваниловата шушулка на две и оберете леко с върха на ножа семенцата. Сложете ги в купичката и разбъркайте до еднородна смес без бучки.

Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, добавете ориза, разбъркайте и започнете да наливате на тънка струйка от яйчената смес като бъркате непрекъснато и внимавате да не захване по дъното на тенджерата.

Варете 10 минути, сместа ще започне леко да се сгъстява. Махнете от котлона. Сложете в голяма тава глинени или огнеоупорни купички. Долейте в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките, без да сипвате вътре в тях.

Във всяка купичка сипете по равно количество от млякото с ориз, още докато е горещо. Ако използвате глинени купички, те трябва да са сухи и със стайна температура, да не са студени, сипете сместа много леко и внимателно, като внимавате да не се спукат от горещата смес.

Сложете тавата във фурната. Печете на 180 градуса на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка. Извадете, охладете и поставете в хладилник за няколко часа. Поднесете десерта студен.

Бележки: Така приготвен сутляшът се различава много от нашето традиционно мляко с ориз. Запичането във фурната му придава кремобразна структура, изключително нежен и сладък десерт, може да намалите малко количеството на ориза, ако предпочитате да има повече крем.

Когато сипвате сместа в купичките не се притеснявайте че тя е по-течна и не достатъчно гъста, при печенето ще се сгъсти.

Голям уок тиган с дървени дръжки 32см.
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Голям уок тиган с дървени дръжки 32см.
48.99 лв.
Виж ››

Ако във вашия дом азиатската кухня е на почит, непременно се нуждаете от уок тиган. Удобен, качествен, с незалепващо покритие, уок тиганът се справя страхотно с приготвянето на месо и зеленчуци.

Рейтинг

5 24
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#222953
Много вкусно,рецептата е супер!
0
0
ангелова
ангелова
15.03.2019 16:27
Сложете по малко ориз, рецептата е добра, но ориза е много.
2
0
Ivanova
Ivanova
25.11.2018 14:23
Фантастичен
0
0