Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Сутляш»Сутляш - турско сладко изкушение

Сутляш - турско сладко изкушение

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Сутляш - турско сладко изкушение
Снимка: Monika Ivanova
6 / 21с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Не, не става дума за обикновено мляко с ориз, а за истински сутляш с вълшебен вкус, неустоим аромат и нежна, кремообразна текстура!"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 литър
  • захар - 1 ч.ч
  • нишесте - 2 равни с.л. пшенично
  • жълтъци - 3 бр.
  • ванилия - 1 шушулка бурбонска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте ориза. Сложете в тенджерка водата и добавете ориза. Сварете ориза до полуготовност. Ако не е поел цялата вода го изцедете и оставете настрана.

Загрейте в друга малка тенджерка 800 мл от млякото, добавете захарта и разбъркайте. Разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото мляко. Разполовете ваниловата шушулка на две и оберете леко с върха на ножа семенцата. Сложете ги в купичката и разбъркайте до еднородна смес без бучки.

Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, добавете ориза, разбъркайте и започнете да наливате на тънка струйка от яйчената смес като бъркате непрекъснато и внимавате да не захване по дъното на тенджерата.

Варете 10 минути, сместа ще започне леко да се сгъстява. Махнете от котлона. Сложете в голяма тава глинени или огнеоупорни купички. Долейте в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките, без да сипвате вътре в тях.

Във всяка купичка сипете по равно количество от млякото с ориз, още докато е горещо. Ако използвате глинени купички, те трябва да са сухи и със стайна температура, да не са студени, сипете сместа много леко и внимателно, като внимавате да не се спукат от горещата смес.

Сложете тавата във фурната. Печете на 180 градуса на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка. Извадете сутляша, охладете и поставете в хладилник за няколко часа. Поднесете десерта студен.

Бележки: Така приготвен сутляшът се различава много от нашето традиционно мляко с ориз. Запичането във фурната му придава кремобразна структура, изключително нежен и сладък десерт, може да намалите малко количеството на ориза, ако предпочитате да има повече крем.

Когато сипвате сутляша в купичките не се притеснявайте, че сместа е по-течна и не достатъчно гъста, при печенето ще се сгъсти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
525
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Безспорно мога да потвърдя, а и в коментарите вече е споменато, че ориза му е много. Може би 3/4ч.ч ще му бъде достатъчно.
22.03.2023 14:48
Анонимен
Анонимен
Ориза е много,по-добре сложете кафена чаша.
14.01.2023 13:10
1
Анонимен
Анонимен
Нищо не разбрах от вашата рецепта!!+
05.10.2022 19:23
2
2
1
Покажи всички подкоментари
Граф Сам
Граф Сам
Другарю Готвач Бегейски, защо не вземеш да понаучиш Чужди езици, като предлагаш на хорицата чужди рецепти а, за да не ги заблуждаваш ??? Мляко на турски е СЮТ, а не е СУТ. Така че, е СЮТЛЯШ (sütlyaş), а не е сутляш !!! “ü“ е Ю, “ya“ е Я, а “ş“ е Ш.
21.06.2022 21:33
3
3
2
Покажи всички подкоментари
Потребител#222953
Потребител#222953
Много вкусно,рецептата е супер!
28.02.2020 18:49
1
ангелова
ангелова
Сложете по малко ориз, рецептата е добра, но ориза е много.
15.03.2019 16:27
3
Ivanova
Ivanova
Фантастичен
25.11.2018 14:23
Елена
Елена
Изключително вкусно! Благодаря за прекрасната рецепта!
05.05.2018 14:24
9
3
Потребител#188960
Потребител#188960
Чудесен десерт, много е вкусен
07.04.2017 12:40
8
1
1
Покажи всички подкоментари
Калинов
Калинов
Изглежда уникално вкусно и десерт който никога не съм опитвал но задължително ще се пробва рецептата.
24.01.2017 20:08
5
5
Потребител#177364
Потребител#177364
Направих го и много се хареса на всички
22.09.2016 15:37
12
3
цветослава киркова
цветослава киркова
Страхотен десерт, подходящ и за лятото :)
03.07.2016 08:07
6
3
marcheva14
marcheva14
Много обичам този турски десерт. Приготвям го, но с ориз Арборио за да стане по плътен крема.
Чудесни снимки и много добре приготвен.!! Браво!! Гласувам.
Само добавям един съвет, когато се изсипва в глинените купички или някакви такива подобни , за да не се спукат от горещата смес се поставя по една студена лъжичка и върху нея се излива горещия крем.
02.07.2016 23:58
22
4
Албена Асенова
Албена Асенова
Никога не съм приготвяла или опитвала.Мислех си,че има и някакъв сироп с който се полива десерта,но явно бъркам рецептата.
09.06.2016 14:26
6
4
Наталия Петрова
Наталия Петрова
Напомня ми на оризов пудинг,аз прибавяме и малко задушени ябълки,страхотна рецепта. За жалост обаче в къщи само аз съм фен на такива десерти и почти не ги приготвям.
09.06.2016 12:44
10
6